perjantai 30. tammikuuta 2015

Don't drink the Kool-Aid - Dye yarn with it!


Sanonta "Drinking the Kool-Aid" tarkoittaa uskomista johonkin asiaan sokeasti ja kyseenalaistamatta. Tarkemmin sanonnan synkästä alkuperästä voi lukea esimerkiksi täältä. Miksikö tiedän tämän ja miksi se piti nyt tässä mainita? Minun piti eräällä englannin kurssilla pitää esitelmä tuosta sanonnasta ja sen jälkeen nämä pussit ovatkin tuoneet aina mieleen lauseen "Don't drink the Kool-Aid!". Ja minä en joulukalenterista löytyneitä Kool-Aid-pusseja sitten juonutkaan, vaan keksin niille monen muun tavoin paljon parempaa käyttöä. Langanvärjäykseenhän tuo joulukalenterivaihtokaverini Näppituntuma-blogin Amria nämä oli tarkoittanutkin.


Ohjeita Kool-Aidilla värjäämiseen lueskelin jo joulukuussa useammastakin blogista, mutta vasta eilen illalla äitini ollessa käymässä, minulla oli aikaa lankojen vyyhdittämiseen ja väriliemessä keittelyyn. Tein värjäyksen sen mukaan, mitä muistin, joten en tiedä jäikö jokin tärkeä vaihe kokonaan välistä.

Näin minä toimin: Kiehautin vettä kattilassa ja laitoin sinne sitten värijauheen sekä lankavyyhden. Annoin nopeasti kiehahtaa, että väri tarttuisi kunnolla ja sen jälkeen langan olla väriliemessä kunnes kaikki väri oli imeytynyt. Huuhtelin kylmällä vedellä ja sitten vain vyyhti kuivumaan.


Ihan tasaiseksi en väriä saanut (olisikohan lanka pitänyt kastella ennen väriin kastamista?), mutta eipä se haittaa. Pinta on nyt kivan eläväisen näköinen. Liukuvärjäystä en lähtenyt vielä kokeilemaan, joten tein joulukalenterista saamastani valkoisesta 150 gramman Nalle-lankakerästä 3 vyyhtiä, joista jokaisen värjäsin eri värillä.


Aika ihania värejä tuli näin ensimmäisellä kokeilulla. Näistä tuleekin pirteät sukat tai lapaset tai mitä nyt keksinkään ja tätä värjäämistä täytyy kyllä testailla lisää!

18 kommenttia:

 1. Koolaus on niin koukuttavaa :) Ja se tunne kun alat neulomaan jotakin omista värjäyksistä ja vasta sitten näkee lopputuloksen kunnolla :) Ihanan värisiä lankoja !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin näköjään on :) Odotankin jo innolla, että saan nämä langat puikoille!

   Poista
 2. Upeita värejä! näitä täytyy myös joskus kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, yllätyin ihan miten kivoja näistä tulikin :)

   Poista
 3. Koolaus on kyllä jännää. Pelottavaa, miten vahvoja värejä tulee elintarvikekäyttöön tarkoitusta aineesta - on ne jenkit vaan hulluja. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Juu, en minä ainakaan tätä joisi. Ihan kiva kuitenkin, että ovat nämä jauheet keksineet, kun näistä saa näin hienoja värejä lankoihin :D

   Poista
 4. Koolaus on miulle ihan vierasta , uskaltaskohan joskus kokeilla, kun nuo siun värit on niin ihanat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä! Minäkään en ole aiemmin uskaltautunut, mutta kun nyt kerran tarvikkeet sain niin päätin testailla. Kylläpä kannatti eikä ollut edes vaikeaa tai sotkuista, kuten pelkäsin :)

   Poista
 5. Upeita lankoja sait aikaan! Musta koolailussa melkein parasta on just se, että langat harvemmin värjäytyy niin tasaisesti kuin kaupan langat. Tykkään enemmän vähän elävästä pinnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vielä tarvikkeista! Niinpä, se on kyllä totta. Varmaan jännittävämpää neuloakin näitä lankoja, kun ei ihan tarkkaan tiedä miltä pinta tulee näyttämään :)

   Poista
 6. Vautsi! Saako tuota koolaidia ihan suomen kaupoistakin? Haluun kanssa kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä tiedä mistä kaupasta näitä saa, en ainakaan Citymarketin jenkkihyllystä eilen löytänyt. Tietysti ainakin netistä tilaamalla, tällaisen verkkokaupan löysin: http://www.jarimaki.fi/cgi-bin/webiokauppa?naytasivu=85&saitti=jarimaki
   Vinkatkaa, jos tiedätte missä muualla näitä myydään :)

   Poista
 7. Niiden hajukin on jo sen verran esanssinen ettei tee mieli maistaa :D Kesällä vois itekin värjäillä, kun saa ulos kuivumaan :)

  VastaaPoista
 8. Hienot tuli! Tämä on minullakin ollut to-do-listalla, mutta en ole vielä päässyt vetämään yli listasta. Joku päivä... (Silloin kun tuo joku päivä tulee, olenkin todella kiireinen, koska sille päivälle olen varannut niin paljon tekemistä..!)

  Hieno tuo sinun uusi banneri! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia paljon Jaana!
   Jep. Ehkä se joku päivä vielä sattuu omallekin kohdalle ja silloin on kyllä tekemistä ;)

   Poista
 9. Kool-Aidit kans on olleet ostettuna vuoden päivät. No jo sitten keväämmällä sais aikaiseksi. :) Tulee muuten hauskoja värejä jos käyttää jo värjättyä lankaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä kokeilla, keväämällä hyvä laittaa sitten ulos kuivumaan :)

   Poista